“Het was tijd voor een verandering,” vertelt Alexandra, die sinds september verantwoordelijk is voor marketing en communicatie bij Easyflex. “We hebben jarenlang fantastische software ontwikkeld, maar waren te bescheiden over wat we allemaal kunnen bieden. Met deze restyling zetten we niet alleen een frisse visuele identiteit neer, maar maken we ook een fundamentele keuze om de gebruiker écht centraal te stellen.”
De vernieuwing is meer dan alleen een visuele verandering. “We merkten dat klanten soms niet eens wisten dat we hier met bijna honderd gedreven medewerkers dagelijks aan onze software werken. Er zaten geweldige functionaliteiten ‘verstopt’ in onze software die niet altijd werden ontdekt of gebruikt. Dat is zonde. Software moet niet alleen werken, maar ook intuïtief en toegankelijk zijn.”
“We merken dat we regelmatig vragen van klanten krijgen die we eigenlijk heel makkelijk en snel kunnen beantwoorden – en dat verbaast hen vaak,” vertelt Alexandra. “Dat laat zien dat het lang niet altijd duidelijk is wat we allemaal doen en kunnen betekenen. Precies dat willen we veranderen. Onze nieuwe stijl en het communicatieconcept geven ons daar mooie handvatten voor. Zo kunnen we beter laten zien waar we voor staan en hoe we klanten nog beter kunnen ondersteunen.”
“De aanzet tot deze verandering kwam mede door feedback van klanten,” vervolgt ze. “Soms bleken onze oplossingen lastig te vinden of waren ze simpelweg niet bekend. Daardoor gingen klanten onnodig op zoek naar iets buiten Easyflex, terwijl wij daar vaak al mee bezig waren. Dat willen we echt anders doen: transparanter, duidelijker en meer in verbinding met onze klanten.”
De restyling zorgt voor meer consistentie in de uitstraling van alle Easyflex-producten en communicatie-uitingen. ” We willen dat klanten Easyflex direct herkennen. Of ze nu inloggen op onze software, onze website bezoeken of een nieuwsbrief ontvangen.”
Minstens zo belangrijk is de transparantie over wat er achter de schermen gebeurt. “We gaan veel actiever communiceren over nieuwe ontwikkelingen, nog vóór ze live gaan,” vertelt Alexandra. “Zo kunnen klanten meedenken en weten ze wat er aan komt.”
“We willen een échte partnershiprelatie opbouwen, waarbij we samen met klanten bepalen welke functionaliteit nodig is. Zij zijn tenslotte de gebruikers. De administratieve processen rondom verloning in de flexbranche zijn zeer complex – daar hebben wij veel kennis van. Functionaliteiten moeten niet alleen voldoen aan complexe wet- en regelgeving, maar óók gebruiksgemak bieden.”
Uiteindelijk draait alles om één doel: het werk van gebruikers makkelijker én leuker maken. “We kijken voortdurend hoe we efficiënter kunnen werken met hetzelfde aantal mensen. De stappen die Easyflex nu zet – zoals verdere automatisering en datagestuurde processen – dragen daar echt aan bij.”
Ze vult aan: “Communiceren over wat je met de software kunt en hoe die je ondersteunt, moet gewoon leuk zijn om te volgen. We willen dat klanten uitkijken naar onze updates en met enthousiasme de nieuwe mogelijkheden ontdekken.”
De nieuwe visuele identiteit is nog maar het begin. “Vanaf 17 april gaan we live met een aantal zichtbare veranderingen, zoals onze nieuwe branding en verbeteringen in de software,” vertelt Gouda. “Dit is pas fase één – we staan aan het begin van een reeks grote stappen.”
Alexandra sluit af: “We zijn trots op wat we doen en willen dat sterker uitdragen. Het is tijd dat de buitenkant van Easyflex net zo krachtig wordt als wat er onder de motorkap zit: flexibele, slimme software die écht het verschil maakt.”